SZAVALÓVERSENY 2016

A Magyar Írószövetség többéves hagyományának megfelelően szavalóversenyt hirdetett 9– 12. osztályos középiskolás diákok számára. Ezúttal az 1956-os forradalomban hősi halált halt fiatal költő, Gérecz Attila egy szabadon választott versével kellett a diákoknak indulniuk, valamint egy a szövetségünk portálján közzétett 1956-os versgyűjteményből választott költeménnyel.
A versenyre egy iskolából legfeljebb öt diák nevezhetett. Egyéni nevezéseket nem fogadtunk el. A nevezési határidő 2016. február 22-e volt. A márciusi válogatók csakúgy, mint a Költészet Napján megrendezett döntő, a Magyar Írószövetség dísztermében zajlottak.

A zsűri tagjai voltak:

Czigány György Erkel-, Liszt-, József Attila- és Prima Primissima-díjas költő, zenei rendező, műsorvezető, érdemes művész
Erős Kinga kritikus, a Magyar Írószövetség titkára és elnökségi tagja, az Orpheusz Kiadó vezetője
Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész
Rózsássy Barbara Gérecz- és József Attila-díjas költő, a Magyar Írószövetség rendezvényszervezője
Szentmártoni János Gérecz- és József Attila-díjas költő, a Magyar Írószövetség elnöke

Összesen 97 diák indult a megmérettetésen. Az április 11-én zajló nyilvános döntőbe kilencen jutottak be. Amíg a zsűri visszavonult döntést hozni, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész adott koncertet.
A dobogósok értékes könyvcsomagokkal, színházjegyekkel gazdagodtak, de senki nem ment haza üres kézzel. A nyeremények között verstáborban való részvételi lehetőség is szerepelt.

All Rights Reserved