Rendhagyó irodalmi talk-show a Pinceszínházban

A Magyar Írószövetség és a Kultúrvonal Produkciós Iroda 2011 decemberében indított színházi sorozata az emlékév őszi és téli hónapjaiban olyan alkotókat látott vendégül, akik részt vettek a forradalom eseményeiben.

A forgó színpad technikailag lehetővé tette, hogy a beszélgetéseknek két különböző helyszínt imitáljunk. A szobabelsőben a gyerekkorukról, irodalmi szárnypróbálgatásaikról – a vörös csillagos díszlet előtt pedig a forradalomban és az azt követő megtorlásban átélt emlékeikről vallottak vendégeink. Majd, újra a szobabelsőben, a napjainkig megtett út viszontagságairól és tapasztalatairól, családalapításról, hivatásról, küzdelmekről és sikerekről elevenítettek fel nemegyszer olyan epizódokat is, amelyekről eddig ritkábban beszéltek.

A bensőséges, hol megrázó, hol szellemes pillanatokat színháztechnikai effektek, zongorafutamok tették még életszerűbbé. Természetesen nem maradtak el a felolvasások és az alkotók életéből válogatott fényképek vetítései sem.

Előadások

FERDINANDY György – szeptember 29.
ÁGH István – október 18.
SÁRKÖZI Mátyás – november 3.
BUDA Ferenc – december 1.

Az alkotókkal beszélgetett: LÁZÁR Balázs költő, színész, a Pinceszínház irodalmi referense
Közreműködött: KOCSONYAI Péter (zongora)

A sorozatról
(előzmények)

A Versek szódával című sorozat 2011 decemberében indult útjára a Kultúrvonal Produkciós Iroda és a Magyar Írószövetség szervezésében. A sorozat indulása óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel az irodalmi talk-show műfajának egyik úttörője.
A Budapesti Kamaraszínház volt az első befogadó intézmény. A Café Budapest őszi és tavaszi fesztivál két ízben is meghívta a produkciót, egyszer a Thália Színházba, másodszor pedig a Deák téri Üvegházba. Legutóbb másfél évadon át a Nemzeti Színház nyújtott otthont a talk-show-nak. 2016 őszén olyan alkotókat látott vendégül a Pinceszínházban, akik részt vettek az 1956-os forradalom eseményeiben.

A programban kortárs költők, írók lépnek színpadra, és hétköznapi vagy épp nem hétköznapi oldalukról mutatkoznak be, hogy teljesebb képet nyerhessünk róluk hobbijuk, kedvenc időtöltésük, más művészeti tevékenységük – és természetesen verseik megjelenítésével. Egy-egy est produkciói mindig az adott költő-író személyiségéhez, érdeklődési területéhez igazodóan alakulnak. A játékmester nem csupán faggatja őket, de képeket is vetít az életükből, rendhagyó produkciókban szerepelteti őket, nemegyszer a közönséget is bevonva a játékba. A produkciókat általában meglepetésvendégek, színművészek, táncosok, zenészek stb. szereplése gazdagítja. Az esteket komoly (szerkesztői, dramaturgiai, színháztechnikai, marketing) előkészületi munka előzi meg. (Részletek: www.versekszodaval.hu)

All Rights Reserved